Co robimy?

XLI Zjazd Polskiego Towarzystwa Ortopedycznego i Traumatologicznego

W dniach 22-24 września w Lublinie odbył się XLI Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Ortopedycznego i Traumatologicznego.


Główna tematyka, jaka została poruszona podczas tegorocznego Zjazdu, to m.in. onkologia narządu ruchu, urazy miednicy i kończyn dolnych – istotne nie tylko dla środowiska ortopedycznego, ale przede wszystkim wciąż aktualne i ważne dla rozwoju społeczeństwa.


Podczas Zjazdu swoją wiedzą i doświadczeniem dzielili się wybitni specjaliści Centrum Medycznego Bimed, dr n. med. Przemysław Łangowski oraz dr hab. n. med. Przemysław Paradowski, a tematem wystąpienia były „Złamania kości skokowej i uszkodzenia w stawie Chopatra.”


Ponadto w Zjeździe uczestniczyli specjaliści i naukowcy z różnych regionów świata. W tej bardzo ważnej wymianie wiedzy i doświadczeń nie mogło zabraknąć również Biovico, które szczególny nacisk w obszarze rozwoju kładzie na dziedzinę ortopedii i traumatologii.

Worlds Biomaterials Congress 2016

W dniach 17-22 maja w Montrealu odbył się 10. Światowy Kongres Biomateriałów, który jest największym zgromadzeniem naukowców z obszaru biomateriałów. Wydarzenie to jest niebywałą okazją do wymiany informacji o bieżących trendach i nowościach w branży, dlatego i w tym roku w Montrealu nie mogło zabraknąć przedstawicieli Biovico.

Tegoroczna edycja była również największą z dotychczasowych, wygłoszonych zostało ponad 1200 prezentacji ustnych, niezwykle bogaty program konferencji składał się z wykładów plenarnych, sympozjów i warsztatów. Wydarzenie to, co 4 lata, gromadzi w jednym miejscu specjalistów branży z całego świata, w tym przedstawicieli biznesu, lekarzy, ekspertów prawnych, konsultantów i studentów.

Laboratorium Biovico: miejsce, w którym natura spotyka się z nauką

Biotechnologia to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin nauki. Znaczny postęp w rozwoju technologii oraz zaostrzenie przepisów prawnych dotyczących leków, wyrobów medycznych, suplementów diety i żywności, skłaniają nas do zwiększenia nadzoru jakościowego. Nieustannie pracujemy i ulepszamy produkty w taki sposób, by spełniały wszystkie potrzeby i oczekiwania naszych klientów.

Zawrotny rozwój firmy Biovico wpłynął na decyzję o przeniesieniu się do nowego laboratorium badawczo rozwojowego w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni. Od 2013 roku możemy realizować nasze cele w laboratoriach wyposażonych w nowoczesną i unikatową aparaturę. Uzupełnieniem możliwości korzystania ze specjalistycznego sprzętu jest nasze wieloletnie doświadczenie. Jesteśmy w stanie realizować coraz szczersze spektrum badań i usług. Na przeszło 200 metrach kwadratowych znalazło się miejsce dla 3 działów badawczych: ekstrakcji i analiz, biopolimerów oraz badań biologicznych.

W dziale ekstrakcji i analiz przeprowadzamy procesy technologiczne oraz zajmujemy się związkami aktywnymi i biotechnologią przemysłową. Pracownicy działu polimerów odpowiadają za procesy formulacji, opracowywania innowacyjnych wiskosuplementów, medycyny regeneracyjnej, a także zajmują się modyfikacjami struktury opatrunków nanocelulozowych. Z kolei w dziale badań biologicznych skupiamy się na biologicznej funkcji opracowywanych prototypów, badaniach aktywności biologicznej preparatów, terapiach opartych o komórki macierzyste w głównych obszarach terapeutycznych.

Za badaniami stoją ludzie zorientowani na najnowsze możliwości medycyny. Nasza wykwalifikowana kadra wykonawcza pod kierownictwem dr Krzysztofa Lemke, składa się ze specjalistów farmacji, medycyny, chemii i biotechnologii. Pełen profesjonalizm, innowacyjność i rosnące doświadczenie sprzyja podnoszeniu naszych kompetencji. Synergia wiedzy, zespołu specjalistów oraz nowoczesnego sprzętu spowodowała, że staliśmy się wschodzącym potentatem wśród podmiotów farmaceutycznych.

Stale poszukujemy nowych rozwiązań i poszerzamy zakres naszych badań. W ostatnim czasie wdrożyliśmy nowe produkty: ThymoXan™ maść oraz INFLOX®. Pierwszy z nich jest już dostępny w sprzedaży, nad drugim trwają badania kliniczne.

Wiele z naszych produktów jest stale w fazie udoskonalania. Pracujemy nad nowoczesnymi opatrunkami w płynie, opatrunkami z wartością dodaną, specjalistycznymi wyrobami weterynaryjnymi oraz poszerzamy ofertę nutraceutyków. Dzięki tym produktom, nasza oferta będzie jeszcze lepiej dostosowana do wymagań naszych klientów. Kładziemy nacisk na dbałość o fachowe oceny i analizy parametrów oraz właściwości produktów. Troska o bezpieczeństwo konsumentów i środowiska naturalnego to nasz priorytet i nasza misja.

Vitafoods Europe 2016

10-12 maja w Genewie odbędą się Targi Vitafoods Europe. Jak co roku do Szwajcarii zawita także reprezentacja Biovico.

Wydarzenie Vitafoods Europe to międzynarodowe spotkanie na najwyższym poziomie, którego celem jest promocja zdrowia oraz prezentacja kierunków rozwoju branży dodatków do żywności. Na targach prezentują się kluczowe firmy branży nutraceutyków, suplementów diety oraz żywności i napojów funkcjonalnych. Targom towarzyszy konferencja naukowa, forum dyskusyjne i wykłady sponsorowane przez wystawców. Wszystkie elementy pozwalają poszerzyć wiedzę z zakresu nowoczesnych rozwiązań dla zdrowia człowieka. To wydarzenie, które gromadzi specjalistów z zakresu nauki i przemysłu, dzięki czemu umożliwia wymianę wiedzy i ułatwia nawiązanie korzystnej współpracy.

Targi Vitafoods Europe koncentrują się na dynamicznym procesie rozwoju nowych rozwiązań dla zdrowia. Firma Biovico utożsamia się z misją i charakterem wydarzenia. Wiemy, że tylko bezpieczne, skuteczne i dostępne innowacje są podstawą sukcesu. Od początku funkcjonowania targów Biovico jest ich czynnym wystawcą.

Więcej na temat Vitafoods Europe można przeczytać na oficjalnej stronie wydarzenia: http://www.vitafoods.eu.com/

Innowacyjne rozwiązania operacyjne z zakresu ortopedii

Leczenie ortopedyczne niesie ze sobą wiele pytań i wątpliwości zarówno ze strony pacjentów, jak i lekarzy. Dlatego naszym kolejnym celem jest profesjonalny rozwój dziedziny ortopedii. Decydując się na współpracę ze szwajcarską firmą Mathys European Orthopaedics, wprowadzamy do oferty Biovico innowacyjne rozwiązania operacyjne z zakresu ortopedii.

Narząd ruchu wymaga precyzyjnych i wysoko jakościowych działań w dziedzinie ortopedii. Każde wszczepienie sztucznego stawu wymaga indywidualnego podejścia dopasowanego do anatomii człowieka. Odpowiednie rozpoznanie oraz leczenie wad, zniekształceń i zaburzeń czynności narządu ruchu pozwala cieszyć się nieustającą swobodą. Razem z Mathys European Orthopaedics chcemy skupić się na unowocześnieniu ortopedii w Polsce, zwiększając standard i jakość badań.

Mathys European Orthopaedics działa od 1946 roku. To lider w produkcji endoprotez, substytutów przeszczepu kości i produktów do rekonstrukcji wiązadeł krzyżowych. Dąży do tego, by produkty stały się standardem jakości na całym świecie. Mathys European Orthopaedics to jedna z niewielu firm, która ma tak długą historię i znaczące, na całym świecie, doświadczenie w dziedzinie ortopedii. W 1963 roku specjaliści Mathys European Orthopaedics we współpracy z profesorem Mauricem E. Mullerem opracowali pierwszą udaną konstrukcję trzpienia biodrowego. Praca ta zaowocowała, w 1972 roku, pierwszym w historii, wszczepieniem protezy stawu biodrowego. Z kolei w 2012 roku Mathys European Orthopaedics poszerzyło swoje prace nad ortopedią, szczególnie uwzględniając potrzeby sportowców.

Rozwój ortopedii w ścisłej współpracy z lekarzami i pacjentami jest dla nas najważniejszy. Tylko specjalnie opracowane preparaty zestawów zabiegowych łagodzą ból i przywracają swobodne funkcjonowanie. Naszym priorytetem jest łatwy proces rehabilitacji, minimalizacja potencjalnych problemów i stworzenie idealnych warunków do biologicznego, czyli naturalnego samoleczenia.

Zachwianie równowagi kwasów tłuszczowych a zdrowie

Historia żywienia: od zbieraczy i łowców po otwieranie puszek Historia ludzkości jest długa i pełna niespodziewanych zmian. W ciągu tysięcy lat diametralnie zmieniły się również nasze nawyki żywieniowe. Ludzie pierwotni zdobywali pożywienie polując i zbierając rośliny, jagody i owoce. Dostępność mięsa, ryb i płodów ziemi była ściśle związana ze strefami klimatycznymi i porami roku. Około 6-10 tys. lat temu ludzie zaczęli osiedlać się w wybranych miejscach na stałe, dzięki czemu opanowano techniki hodowli zwierząt i rolnictwa. Pierwsi rolnicy wysiewali i uprawiali zboża, a zwierzęta służyły im za źródło mięsa i mleka. Przez kolejne tysiące lat genotyp człowieka dostosował się do pełnego wykorzystywania przyjmowanych z nowym pokarmem składników odżywczych. Jednak ostatnie sto lat zrewolucjonizowało nasze nawyki żywieniowe w jeszcze większym stopniu, a szybkość zmian uniemożliwiła adaptację genetyczną. Masowa produkcja żywności i przemysłowa hodowla zwierząt wielokrotnie zwiększyły podaż i dostępność jedzenia. W sklepach półki uginają się pod ciężarem puszek, mrożonek i innych zakonserwowanych produktów. Nasza dieta jest bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – szczególnie przetworzona żywność zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych Omega-6. Zobacz też infografikę Jajka od kur z chowu klatkowego zawierają o wiele większe ilości kwasów Omega-6 niż jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu karmionych trawą. Podobnie jest z bydłem i dziczyzną; im większy procent ich paszy stanowi zielona żywność, tym więcej kwasów Omega-3 znajduje się w ich mięsie. Złota proporcja kwasów Omega-3 i Omega-6 Kwasy Omega-3 niwelują działanie kwasów Omega-6. Oba te rodzaje kwasów należą do tak zwanych kwasów podstawowych, co oznacza, że są dla organizmu niezbędne, ale nie są przez niego wytwarzane. Muszą być zatem dostarczane w pożywieniu. Zadaniem kwasów Omega-6 jest m.in. stymulacja stanu zapalnego: w przypadku urazu inicjują one procesy naprawcze. Z kolei kwasy Omega-3 mają działanie przeciwzapalne. Zachowanie odpowiedniego stosunku kwasów Omega-3 i Omega-6 w dostarczanych organizmowi pokarmach ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rekomendowany stosunek kwasów Omega-6 do kwasów Omega-3 wynosi od 1:1 do 4:1, jednak w diecie przeciętnego człowieka może on sięgać nawet 17:1. Nadmiar kwasów Omega 6 (w tym nasilającego stan zapalny kwasu arachidonowego) przy niedoborze kwasów Omega 3 wynika ze zbyt dużego spożycia mięsa i wędlin, a także popularnych olei roślinnych, np. oleju słonecznikowego. Kwas arachidonowy jest również ukryty w rafinowanych produktach piekarniczych i cukierniczych, fast-foodach i smażonych potrawach. Głównym źródłem kwasów Omega-3 są ryby i skorupiaki, jednak te produkty pojawiają się na stole przeciętnego człowieka zdecydowanie rzadziej niż mięso. Zachwianie równowagi kwasów tłuszczowych w diecie może prowadzić do dolegliwości o podłożu zapalnym, w tym osteoartretyzmu, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób układu krążenia i astmy. Kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko przewlekłego stanu zapalnego jest starzenie się organizmu. Z wiekiem rośnie ilość mediatorów reakcji zapalnych , a także dochodzi do akumulacji substancji toksycznych. Dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe Omega-6 może zaostrzyć stan zapalny i związane z nim dolegliwości, takie jak ból stawów. Zobacz też infografikę

Lyprinol® przywraca równowagę kwasów i łagodzi stan zapalny i dolegliwości bólowe Lyprinol® jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym zawierającym aktywną substancję lipidową PCSO-524® pozyskiwaną z małż zielonych nowozelandzkich Perna canaliculus. Małże zielone zawierają rzadko spotykane kwasy Omega-3 OTA i EHA, a także kwasy EPA i DHA. Kwasy OTA i ETA (zawierają je wyłącznie małże zielone nowozelandzkie) cechuje silne działanie przeciwzapalne potwierdzone w wielu badaniach klinicznych ((LINK do badań)). Lyprinol® przywraca równowagę kwasów tłuszczowych w organizmie, a poprzez enzymy Cox-2 i Lox 5 hamuje rozwijanie się stanu zapalnego, dzięki czemu zmniejsza bóle stawów, poprawia koncentrację i pamięć, a także wzmacnia układ krążenia.

Czarny bez: najlepszy partner treningowy

Szukasz partnera do wspólnych treningów? Kogoś, kto doda ci energii, gdy opadniesz z sił, pomoże zregenerować się po wysiłku i zachować zdrowie? Nie szukaj daleko – wystarczy popularny czarny bez. Lecznicze właściwości skoncentrowanego ekstraktu z czarnego bzu są znane w medycynie ludowej od dawna. Czarny bez wzmacnia odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne, co oznacza, że jest idealnym sprzymierzeńcem sportowców, którym pomoże zachować zdrowie przez cały sezon.

Jednak niedawne badania wykazały także inne korzystne właściwości czarnego bzu dla sportowców. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i magnezu czarny bez wspomaga wydolność organizmu, skraca czas potrzebny na regenerację, przeciwdziała uszkodzeniom komórek i spowalnia proces starzenia. Ponadto posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, chroniąc sportowców w okresie zapadalności na grypę.

Ochrona przez wolnymi rodnikami

Aby w pełni wykorzystać potencjał antyoksydacyjny czarnego bzu, powinno się sięgać po dawkę ekstraktu przed wysiłkiem i po jego zakończeniu. Działanie tego surowca pomaga neutralizować negatywny wpływ wolnych rodników, które krążą w organizmie, parując się z elektronami zdrowych komórek, co prowadzi do ich destabilizacji. Wiele badań wykazuje zależność pomiędzy wysiłkiem fizycznym a zwiększoną produkcją tych negatywnych cząsteczek: podczas wzmożonej aktywności zużycie tlenu w organizmie wzrasta nawet o 1500 procent, a jednocześnie proporcjonalnie zwiększa się ilość wytwarzanych rodników. Towarzyszący wysiłkowi stan zapalny powstały w wyniku uszkodzeń włókien mięśniowych (to one powodują popularne „zakwasy”), również wzmaga wytwarzanie wolnych rodników i znacznie wydłuża czas potrzebny na odpoczynek.

Przeciwutleniacze są dawcami elektronów dla wolnych rodników. Dzięki nim rodniki nie sięgają po elektrony należące do innych składników komórkowych. Jednak strata elektronu przez antyoksydanty nie prowadzi do ich destabilizacji, dlatego ich obecność w organizmie jest niezbędna dla zachowania zdrowia. Zmniejszając ilość rodników w organizmie, antyoksydanty pomagają sportowcom szybciej uporać się z uszkodzeniami i bólem mięśni, pozwalając im na częstsze treningi, a także zwiększając wytrzymałość i siłę organizmu. Potencjał antyoksydacyjny czarnego bzu jest związany z obecnością antocyjanów, składników roślinnych, które nadają owocom czarnego bzu ich charakterystyczną ciemną barwę. W badaniach z 2014 roku potwierdzono, że czarny bez jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy wśród innych owoców. Zawarte w nim antyoksydanty okazały się o 10,7 proc. skuteczniejsze w neutralizowaniu wolnych rodników od przeciwutleniaczy zawartych w aronii.

Bogaty w magnez

Czarny bez jest bogaty w magnez, minerał, który odpowiada za ponad 300 reakcji biochemicznych w organizmie. Szczególnie wysoką koncentrację tego pierwiastka zawiera odmiana Haschberg, a jego największym przetwórcą na świecie jest włoska firma Iprona AG.

Magnez jest niezbędny dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego. Odpowiada za poprawną pracę serca, wspomaga układ odpornościowy, a także ma wpływ na gęstość kości. Ponadto pierwiastek ten reguluje poziom glukozy we krwi i odgrywa rolę w wytwarzaniu energii i białka. Połączenie magnezu z przeciwutleniaczami może zmniejszać gromadzenie się kwasu mlekowego i dodatkowo przyspieszać regenerację organizmu po treningu lub innym intensywnym wysiłku.

Dzięki metodzie ultrafiltracji membranowej wykorzystywanej przez firmę Iprona przetworzony surowiec zachowuje składniki mineralne, witaminy i pierwiastki śladowe zawarte w świeżo zerwanych owocach przy zwiększonej zawartości polifenoli. Standardowe procesy ekstrakcji chemicznej zwykle wydobywają pojedyncze związki z pominięciem innych cennych składników odżywczych.

Zdrowy układ oddechowy

Swobodne oddychanie i zdrowie górnych dróg oddechowych są niezbędne do osiągnięcia dobrego wyniku w sporcie. Przeprowadzone w Australii badanie wykazało, że regularne przyjmowanie niewielkiej dawki (600 mg-900mg) preparatu czarnego bzu odmiany Haschberg poddanego filtracji membranowej znacząco przyspieszało powrót do zdrowia po zachorowaniu i zmniejszało nasilenie przeziębień i stanów zapalnych. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu i przeciwdrobnoustrojowemu tego szczepu bzu, a także dzięki wysokiej zawartości magnezu w przyjmowanym ekstrakcie, uczestnicy badania doświadczyli także innych korzyści zdrowotnych.

Czarny bez jest doskonałym surowcem, który może zmniejszać ból potreningowy, a także chroni sportowców przed zachorowaniami w okresie przeziębień. Podobnie jak wiele innych substancji ziołowych i naturalnych, jest bogaty w lecznicze i wzmacniające organizm składniki odżywcze. Czarny bez można spożywać bezpośrednio lub w formie proszku, jako pastylki do ssania lub dodany do napojów i jogurtów. Jak pokazują badania, ten tradycyjny w medycynie ludowej specyfik może być nawet korzystniejszy niż dotychczas sądzono – i pomóc nam sprostać wymaganiom coraz szybszego życia.

Nowe produkty z naszego laboratorium na bazie czarnuszki siewnej

Mamy przyjemność przedstawić Państwu kolejne produkty, opracowane przez naszych specjalistów podczas wielu lat pracy i intensywnych badań. Od niedawna w naszej ofercie pojawiły się preparaty, bazujące na wyjątkowych właściwościach czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.), która znajduje zastosowanie prawie we wszystkich dolegliwościach.

Ta drogocenna roślina nie pojawiła się nagle i znikąd. Nie jest też efektem pracy inżynierów genetycznych. Czarnuszka sławna była już w starożytności – pisali o niej Grecy i Rzymianie, a pierwsze udokumentowane pisemne doniesienie na jej temat znajduje się w Starym Testamencie. Co ciekawe, o pielęgnacyjnych właściwościach czarnuszki wiedziała również sama Kleopatra, która stosowała ją do zabiegu olejowania włosów. Lekarze starożytnego Egiptu zalecali stosowanie oleju z czarnuszki jako lekarstwa na przeziębienia, bóle głowy, czy problemy skórne i alergie. Odkrywali jego cudowne właściwości i mówili o nim: „leczy wszystko poza śmiercią”.

Powody, dla których warto pokochać czarnuszkę, można wymieniać w nieskończoność. Zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki siewnej mają bardzo szerokie zastosowanie. Używa się ich między innymi w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, chorób nerek i wątroby, alergii, przy problemach z układem krążenia i regulacją poziomu cukru. Zastosowanie znajdują również w onkologicznej terapii wspomagającej, a także w kosmetyce.

Poprawę można uzyskać dzięki trzem głównym składnikom czarnuszki, takim jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, tymochinion oraz nigellon. Wszystkie posiadają silne zdolności antyoksydacyjne, a sam tymochinon wykazuje działanie przeciwzapalne oraz, co najważniejsze, przeciwnowotworowe.

Nasz Olej z Czarnuszki siewnej jest olejem najwyższej jakości. Niefiltrowany, nierafinowany i pozyskiwany unikalną metodą ekologiczną olej skutecznie wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a także wspiera walkę z osteoporozą. Uzyskiwany w ten sposób olej zawiera odpowiednią ilość substancji czynnych, które pomagają przywrócić skórze zdrowie i witalność. Jest niezastąpiony podczas kuracji zwalczającej nadciśnienie, a dzięki właściwej technice pozyskiwania dostarcza wielu składników odżywczych.

Z kolei Thymoxan, którego nazwa powstała od jednego z najważniejszych składników aktywnych czarnuszki – tymochinionu – to kojący kompres w postaci specjalistycznej maści. Dzięki unikalnemu połączeniu aktywnych związków, pochodzących z roślin wraz z witaminami i substancjami odżywczymi, działa stymulująco i ochronnie, a po jego aplikacji skóra staje się mniej podrażniona i nabiera zdrowego kolorytu. Maść efektywnie łagodzi podrażnienia i polecana jest osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry.

Nowy produkt z naszego laboratorium: Biolevox Chondro

Oferta Biovico powiększyła się o nowy produkt, wspomagający funkcjonowanie stawów – Biolevox Chondro.

Preparat zawiera w swoim składzie sól sodową siarczanu chondroityny, która jako biopolimer występuje naturalnie m.in. w chrząstce stawowej. Zastosowanie tego składnika pozwoliło na uzyskanie preparatu, korzystnie wpływającego na elastyczność i właściwości mechaniczne chrząstki stawowej.

Biolevox Chondro wspomaga naturalne procesy regeneracji chrząstki stawowej, leczenie chorób stawów oraz poprawia ich ruchomość i elastyczność. Dzieje się tak za sprawą chondroityny która jest jednym z głównych składników chrząstki stawowej. Odgrywa ona kluczowa rolę w wytwarzaniu proteoglikanów, które wchodzą w skład substancji pozakomórkowej. Mechaniczne właściwości opisywanej substancji umożliwiają amortyzowanie sił oddziałujących na stawy. Substancją aktywną preparatu Biolevox Chondro jest siarczan chondroityny, który w połączeniu z białkami tworzy proteoglikany odpowiedzialne za prawidłową elastyczność chrząstki stawowej. Biorąc udział w metabolizmie kości, siarczan chondroityny hamuje resorpcję kostną, zmniejsza wydalanie wapnia oraz zwiększa wychwyt i wiązanie wapnia z białkiem.

Zalecany jest do wspomagania podczas leczenia uszkodzonej chrząstki stawowej oraz zwiększania ruchomości stawów. Pozytywnie wpływa na sprawność i ruchomość stawów, dlatego może być stosowany profilaktycznie jako suplement diety.

Amerykańska nowość podbija Polskę

Czym są nutraceutyki i dlaczego Amerykanie tak je pokochali?

Amerykanie coraz częściej podejmują wyzwanie powrotu do zdrowego stylu życia. Moda na uprawianie joggingu, przygotowywanie lekkich posiłków w domu oraz zastępowanie wysokokalorycznych przekąsek owocami przywędrowała do Europy już kilka lat temu. Stereotyp otyłego Amerykanina przechodzi powoli do lamusa, a my zaczynamy czerpać garściami z tego, co dała nam natura. W całym procesie mają też swój udział nutraceutyki.

Sprzedaż nutraceutyków w Stanach Zjednoczonych ocenia się na około 30 mld $ rocznie. W Japonii przemysł nutraceutyczny stanowi ¼ zysków rocznej sprzedaży żywności. Europa również wykorzystuje ten trend. Skąd bierze się popyt na tego rodzaju produkty? Ze wzrastającej świadomości konsumentów. Bycie fit stało się modne już kilka lat temu. Ruch, odpowiednia dieta, badania profilaktyczne i aktywność na różnych polach, nie tylko sportowych, to dziś model, który pielęgnują zarówno młode, jak i starsze osoby. Z badań CBOS z 2013 r. wynika, że blisko 66% Polaków w ciągu roku regularnie uprawia sport lub inne ćwiczenia fizyczne. Największą popularnością cieszy się jazda na rowerze oraz pływanie. Dopiero trzecie miejsce zajmuje bieganie, którego promocja nieprzerwanie trwa w środkach masowego przekazu. 95% osób pytanych o odżywanie deklaruje także, że posiłki spożywa głównie w domu i są one przygotowywane w sposób „zdrowy”. Ponad połowa badanych zdaje sobie również sprawę, że zmiana diety to podstawowy krok do tego, aby poprawić swój stan zdrowia. Nutraceutyki idealnie wpisują się w plan powrotu do natury.

Naturalne sposoby na wzmocnienie

Oprócz misternie skomponowanych diet, w zmianie podejścia do żywienia ogromną rolę odgrywają substancje pochodzenia naturalnego, uzupełniające niedobory witamin i minerałów oraz takie, które zawierają wyizolowane z żywności substancje aktywne. Te ostatnie, dzięki temu, że można wyodrębnić odpowiedni składnik, mogą przeciwdziałać konkretnym chorobom lub wspomagać leczenie tych, które już się pojawiły w organizmie. Według raportu US Nutraceuticals Market Outlook 2018 przeprowadzonego przez RNCOS, szacuje się, że w 2018 roku amerykański rynek nutraceutyczny osiągnie wartość 75,9 mld dolarów – tłumaczy Artur Wilandt, Prezes firmy Biovico, największego producenta nutraceutyków w Polsce – Amerykanie, którzy starają się przełamać stereotyp sięgają po środki naturalne, które neutralizują wolne rodniki, a zatem zapobiegają nowotworom, poprawiają pracę układu pokarmowego oraz immunologicznego. Dzięki różnorodności pacjenci mogą zastosować nutraceutyki w terapii celowanej – dodaje.

Jak to jest zrobione?

Głównym składnikiem nutraceutyków są substancje występujące naturalnie w przyrodzie. Istnieje kilka grup nutraceutyków w zależności od tego, co pacjent chce nimi leczyć. Popularnością cieszą się te, których składnikiem są: glukozamina i kwas hialuronowy (łagodzące bóle stawów, poprawiające ich kondycję) lub polifenole (hamujące powstawanie wolnych rodników). Według badaniach naukowych i w praktyce najszersze i przynoszące najlepsze efekty w leczeniu chorób reumatycznych mają nutraceutyki, których substancją czynną jest olej z nowozelandzkich małży zielonych (perna canaliculus). Odkryto bowiem, że olej (uwaga na sproszkowane ekstrakty, które nie przynoszą zamierzonych efektów) ma działanie przeciwzapalne oraz neutralizuje ból towarzyszący chorobom zwyrodnieniowym stawów. Na całym świecie na choroby zwyrodnieniowe stawów choruje 25-30% osób w wieku 45-64 lat. W Polsce to blisko 2 mln osób. Z uwagi na to, że do dziś faktyczne przyczyny ChZS nie są znane, a leczenie polega jedynie na łagodzeniu objawów, pacjenci sięgają po coraz to nowsze rozwiązania, aby poprawić jakość życia. Stąd nutraceutyki cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Kolejną substancją, która została okrzyknięta „królową antyoksydantów” i której popularność jako nutraceutyku rośnie, jest astaksantyna, naturalnie obecna w algach, fitoplanktonie, grzybach i bakteriach. Mają ją również w składzie mięśni zwierzęta morskie tj. łosoś, czy krewetka. Wśród właściwości leczniczych substancji wymienia się m. in. redukcję bólu w przebiegu artretyzmu i chorób stawów, wzmacnianie układu odpornościowego, spowalnianie procesu starzenia się skóry, stymulowanie układu krążenia, redukcję zmarszczek, regulację poziomu cholesterolu oraz obniżenie ciśnienia tętniczego.

Nutraceutyki podbijają rynek

Ogromnym atutem nutraceutyków jest to, że nie są postrzegane jako leki, a produkty żywieniowe ukierunkowane na konkretny problem zdrowotny. Zawarty w nich skoncentrowany bioaktywny składnik jest przeznaczony do zapobiegania chorobom lub wspomagania procesu leczenia. Kolejną przewagą jest fakt, że jest to rynek wschodzący. Samo pojęcie jest nowe, świeże i nie wszyscy zdążyli zapoznać się z korzyściami płynącymi z zastosowania tego rodzaju preparatów. Biorąc pod uwagę tendencję powrotu do naturalnych, nie skażonych chemią produktów żywieniowych, która opanowała już zarówno kraje rozwinięte na zachodniej, jak i wschodniej półkuli, możemy oczekiwać, że również w Polsce fala popularności nutraceutyków będzie wzbierać w przeciągu najbliższych kilku lat.